Persbericht

11/09/2018

Afdrukken

Smile neemt Europees Drupal-leider Adyax over met steun van Eurazeo PME

Het Franse Smile, toonaangevend in Europa op het gebied van digitale en open-sourcediensten, heeft Adyax overgenomen. Adyax is Europees marktleider in het open source CMS Drupal en doet grootschalige projecten. De overname markeert de tweede belangrijke uitbreiding van Smile sinds de investeringsmaatschappij Eurazeo PME in mei 2017 is binnengehaald.

Het gerenommeerde bureau Adyax wordt gedragen door bijna 350 experts die zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitale projecten. De expertise van Adyax is gericht op de meest ambitieuze projecten met open-sourcetechnologieën. De afgelopen tien jaar heeft Adyax projecten gedaan voor gevestigde merken als LVMH, Disney, Ipsos, Saint-Gobain, Le Monde, Carrefour en Valeo.

Adyax ontwikkelt innovatieve digitale devices, waarbij gedurende het hele proces – van strategie en design tot levering en ondersteuning – maatwerk wordt geleverd. Op die manier zorgt Adyax ervoor dat zijn klanten, grote Franse en internationale ondernemingen, zich optimaal op hun bedrijfsactiviteiten kunnen richten.

De nieuwe combinatie van Smile en Adyax die uit deze fusie ontstaat, wil binnen drie jaar digitaal marktleider zijn in Europa, met een omzet van 200 miljoen euro. De gezamenlijke expertise biedt klanten bredere ondersteuning in elke fase van hun digitale transformatie (consulting, digital agency, ontwikkeling en integratie, onderhoud, training en outsourcing). De synergiën zullen geleidelijk worden geïmplementeerd in alle bedrijfsonderdelen van de groep: Digital/E-business, Business Apps, Infrastructure en Embedded/IoT.

Deze acquisitie past perfect in de ontwikkelingsstrategie van Smile. De fusie zal enerzijds de internationale aanwezigheid en cultuur van het bedrijf – 600 medewerkers buiten Frankrijk – versterken en anderzijds de capaciteit vergroten om de meest ambitieuze projecten te leveren.

“We zijn erg blij dat we onze twee bedrijven bijeen kunnen brengen”, zegt Marc Palazon, CEO van Smile. “We volgen de activiteiten van Adyax al bijna acht jaar op de voet. Adyax is snel gegroeid, zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke kernwaarden: respect voor de klant, kwaliteit en een zeer hoog niveau van deskundigheid. Onze industriële en zakelijke synergiën liggen voor de hand. Samen creëren we een nieuwe Europese digitale speler met bijna 1700 experts. We willen open source laten uitgroeien tot de primaire motor van de Europese digitalisering.”

Ook Yann Perron, medeoprichter van Adyax, is verheugd met de overname. “Het geeft zeer veel voldoening om deel te nemen aan dit ambitieuze project”, zegt hij. “Het Europese IT-landschap is aan het veranderen en heeft nieuwe leiders nodig, spelers als Smile, die grote bedrijven kunnen ondersteunen bij hun transformatie.”

“Deze fusie zal resulteren in een unieke pool van deskundigen op de Europese digitale markt”, voegt Maxime Topolov, medeoprichter van Adyax, hieraan toe. “Met meer dan 600 Drupal-enthousiastelingen aan boord kunnen we onze klanten de beste projecten leveren en een groter scala aan diensten bieden. Onze teams zullen nieuwe kansen grijpen op het gebied van de ontwikkelingsfuncties en verantwoordelijkheden, technologieën en geografische gegevens.”

Smile streeft naar een organische groei van 20 procent in 2018. Deze uitzonderlijke organische groei, in combinatie met de overname van Adyax, moet bijdragen aan een groepsomzet (proforma) in 2018 die de 115 miljoen euro overstijgt. Vergeleken met 84 miljoen euro in 2017 is dit een groei van meer dan 35 procent.

Over Smile
Smile is expert in digitale en open-sourceprojecten, van advies tot ontwerp en uitvoering. Met vestigingen in zeven landen is Smile Europees leider op het gebied van digitale en open-source-services. Met de realisatie van de meest innovatieve oplossingen en software, leveren bijna 1300 enthousiaste medewerkers hun bijdrage aan honderden strategische digitale projecten voor belangrijke Franse en Europese ondernemingen. Smile blinkt uit in open-sourceproducten, componenten en frameworks, evenals zakelijke uitdagingen. Dankzij de vier pijlers van het bedrijf – Digital/E-business, Business Apps, Infrastructure en Embedded/IoT – en een complete lijn geïntegreerde services – consulting, digital agency, training, ontwikkeling en integratie, onderhoud en outsourcing – biedt Smile zijn klanten ondersteuning in iedere fase van de digitale transformatie. In 2017 bedroeg de omzet van Smile ruim 84 miljoen euro.

Meer informatie op www.smile.eu

Over Adyax
Adyax is in 2008 opgericht en ondersteunt grote Europese bedrijven bij de strategie, het ontwerp en de ontwikkeling van digitale projecten. Met 350 experts is Adyax leider in het open source Drupal-framework. De cross-functionele en behendige teams van Adyax staan garant voor een end-to-end-aanpak van de meest complexe digitale projecten, met specifieke expertise in retail, luxeproducten, hotel en industrie. In 2017 heeft Adyax een omzet van 13 miljoen euro gegenereerd.

Meer informatie op www.adyax.com

Over Eurazeo PME
Eurazeo PME, dochteronderneming van Eurazeo, is een investeringsmaatschappij die meerderheidsbeleggingen doet in Franse mkb’s met een maximale waarde van 200 miljoen euro. Als professionele langetermijnaandeelhouder zet Eurazeo PME alle financiële, menselijke en organisatorische middelen in die nodig zijn voor een transformatie op de lange termijn. Ook ondersteunt de onderneming bedrijven bij het realiseren van duurzame – en daarmee verantwoorde – groei. Dit engagement is geformaliseerd en geïmplementeerd via CSR-beleid (Corporate Social Responsibility).

Eurazeo PME behaalde in 2017 een geconsolideerde omzet van 1,191 miljard euro en heeft de ontwikkeling van de volgende bedrijven ondersteund: Dessange International, Léon de Bruxelles, Péters Surgical, Vignal Lighting Group, Redspher, MK Direct, Orolia, Odealim, Smile, In’Tech Medical, Vitaprotech en 2RH. Deze bedrijven zijn stevig gepositioneerd in hun markten en worden geleid door ervaren managementteams.