Persbericht

15/01/2019

Afdrukken

Onbekende cyberaanval is de grootste vrees voor 2019 van IT-beslissers

Behoefte aan meer dreigingsinformatie is groot, blijkt uit Security Monitor

Onbekendheid met het soort cyberaanvallen dat op ons afkomt, is de grootste securityvrees voor 2019. Dat blijkt uit de Nationale Security Monitor van Pb7 Research die mede in opdracht van Kaspersky Lab is uitgevoerd eind vorig jaar. 48% van de IT-beslissers van organisaties met minimaal 50 medewerkers hebben deze zorg. Verder vreest 40% van de respondenten voor een tekort aan de juiste technologische middelen en experts. Gebrek aan veiligheidsbewustzijn en draagvlak voor security-investeringen binnen de eigen organisatie is voor 13% van de IT-beslissers de grootste zorg in dit nieuwe jaar.

Op de vraag wat bedrijven en instellingen verwachten van hun securitysoftwareleveranciers staat meer en betere dreigingsinformatie boven aan de agenda van 58% van de IT-beslissers. Dat sluit aan bij de vrees voor het onbekende op het vlak van cyberaanvallen. Op dit moment zijn computerinbraken bij 19% van de respondenten de belangrijkste dreiging, op de voet gevolgd door DDOS-aanvallen (17%). Voor beide type cyberdreigingen wordt de impact het meest gevreesd, zo blijkt uit het onderzoek.

Unaniem over drie adviezen aan de overheid
De Nationale Security Monitor geeft eveneens inzicht in adviezen aan de overheid. IT-beslissers zijn het erover eens dat de overheid meer met het bedrijfsleven moet samenwerken, grensoverschrijdende samenwerkingen moet aangaan en nadruk gaat leggen op een strategie die de overheid wapent tegen dreigingen van buitenaf. Deze drie adviezen zijn vrijwel even vaak genoemd in het onderzoek.

“Het securitybewustzijn onder grote organisaties is groot. Dat is een goede ontwikkeling want alleen dan worden ook werkelijk maatregelen genomen. Tegelijkertijd valt op dat een groot deel van de IT-beslissers moeite heeft met het alloceren van de juiste en voldoende resources ter bescherming van hun digitale veiligheid. Vanuit onze securitysector moeten we bedrijven en instellingen daar dus nog beter helpen,” vertelt Martijn van Lom, General Manager van Kaspersky Lab in de Benelux.

“Dat bedrijven behoefte hebben aan meer en betere inzichten in dreigingsinformatie vraagt om intensievere samenwerking, ongeacht of dat nu het bedrijfsleven onderling is of met de overheid. Wellicht verklaart dat ook waarom het merendeel van de IT-beslissers pleiten voor meer samenwerking,” concludeert Peter Vermeulen, onderzoeker bij Pb7 Research.

 

Over het onderzoek
Dit online onderzoek is uitgevoerd eind november 2018 onder 228 organisaties met minimaal 50 medewerkers. Alle sectoren zoals industrie & handel, de financiële sector, overheidsinstanties en zakelijke dienstverleners zijn hierin vertegenwoordigd. Het onafhankelijke ICT-onderzoeksbureau Pb7 Research heeft dit onderzoek voor het derde jaar uitgevoerd. Dit keer in opdracht van Infosecurity Magazine, Sogeti, IBM en Kaspersky Lab.

Meer informatie is te vinden in het onderzoeksrapport beschikbaar op www.kasperskylab.nl